Groepspraktijk
Maika Debisschop

Tentoonstellingslaan 107
9000 Gent

Rode Broeckstraat 66
9600 Ronse

Maak een afspraak

Gent: Eerste afspraak Vervolgafspraak

Ronse: Eerste afspraak Vervolgafspraak
Acute klachten kunnen steeds telefonisch vastgelegd worden

+32 479 65 96 94

Osteopathie

Maika Debisschop

Osteopaat Maika Debisschop

Ik ben afgestudeerd als osteopaat in 2005 aan The International Academy of Osteopathy in Gent. Ik heb een praktijk in de Tentoonstellingslaan in Gent en een praktijk in de Rode Broeckstraat in Ronse. Tot en met 2014 werkte ik ook in een groepspraktijk in Roosendaal, Nederland. Ik doceerde 15 jaar lang osteopathie in Gent en Kopenhagen alsook enkele lesvakken in een postgraduate cursus kinderosteopathie te Antwerpen. In 2012 behaalde ik mijn diploma als Master in de osteopathie (M.Sc. Ost. Med.). Ik volgde de bijscholing Neurostructural Integration Technique (NST), verschillende modules Osteopathie in de Pediatrie en congressen in verband met gezonde voeding.

Iedereen is welkom in de praktijk en er wordt geluisterd naar ieders noden en klachten. Door de jaren heen is mijn interesse gegroeid en heb ik me gespecialiseerd in gynaecologische osteopathie en osteopathie bij zwangere vrouwen, baby’s en kinderen.

Axel Nagels

Axel Nagels

Sinds september 2018 maakt Axel Nagels deel uit van de groepspraktijk in Gent. Hij is afgestudeerd in juni aan The International Academy of Osteopathy als DO en behaalde nadien zijn diploma als Master (M.Sc. Ost. Med). Axel heeft tevens een achtergrond als Master in de lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen en geeft hieromtrent graag adviezen.
Zijn interesse gaat uit naar sporters, doch, iedereen is welkom bij Axel.


Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze die klachten behandelt van het bewegingsstelsel, de organen en het hoofd. Het lichaam moet in staat zijn zichzelf te genezen. Indien het lichaam dit niet meer kan, ontstaan er klachten. De taak van de osteopaat bestaat erin het lichaam zodanig te behandelen dat het opnieuw zijn zelfhelende functie krijgt.

Osteopathie: voor wie?

Osteopathie kan toegepast worden bij alle leeftijden en behandelt klachten zoals nekpijn, rugpijn, ischialgie, spijsverteringsklachten, maagpijn, hoofdpijn, fibromyalgie, chronische vermoeidheid, kortademigheid, drukkend gevoel op de borst,... maar ook zwangere vrouwen met spijsverteringsklachten en/of bekkeninstabiliteit, allerlei gynaecologische problemen baby’s met krampen, reflux, voorkeursrotatie. Daarnaast kan je bij ons ook terecht voor acute blokkades zoals een lumbago, of preventief om blessures te voorkomen.

Gynaecologische osteopathie

Gynaecologische osteopathie omvat alle gynaecologische problemen zoals pijnlijke maandstonden, onregelmatige menstruatie, pijn bij het vrijen, infertiliteit, PCOS (polycystisch ovarieel syndroom), endometriose, ondersteuning in het traject om een kinderwens te volbrengen. PCOS is een stoornis van de functie van het ovarium waardoor er een foutieve eirijping is met als gevolg een verlate of zelfs geen ovulatie; hierdoor kan een cyclusstoornis ontstaan of blijft de menstruatie soms volledig uit. Endometriose is een complexe aandoening met nog weinig bekendheid en een moeilijke diagnosestelling. Endometriose gaat meestal gepaard met hevige pijnen rond de ovulatie en/of menstruatie, hevig bloedverlies, pijn bij het vrijen, pijn bij plassen en/of stoelgang maken. De oorzaak is nog niet achterhaald maar berust vaak op een combinatie van factoren zoals verklevingen, hormonaal onevenwicht, immuniteitsproblemen, genetische predispositie,… Binnen de osteopathie gaan we op zoek naar alle mogelijke functionele oorzaken om dan door middel van osteopathische interne en externe technieken deze verklevingen en mobiliteitsverliezen op te heffen waardoor de doorbloeding geoptimaliseerd wordt. Als gevolg daarvan zal de algemene mobiliteit van het bekken verbeteren waardoor ook lage rugklachten verminderen. In samenspraak met de patiënt wordt de behandelstrategie besproken. Osteopathie kan een meerwaarde bieden zowel bij het tot stand komen van een spontane zwangerschap als bij IVF en ICSI behandelingen. Naast het fysieke aspect wordt ook rekening gehouden met de levensstijl en mentale invloed. Ook hier kan bijgestuurd worden waar nodig.

Osteopathie en zwangere vrouwen

Doorheen de zwangerschap kunnen verschillende kwaaltjes ontstaan zoals misselijkheid, stoelgangproblemen, maagzuur, rugpijn, bekkenpijn of instabiel bekken, een verkeerde ligging van de baby met druk in het bekken. Door middel van manuele onderzoeken worden bewegingsverliezen opgespoord en op een zachte manier losgemaakt ter verbetering van de algemene mobiliteit. De baarmoeder en foetus krijgen de optimale groeiruimte met meer comfort voor de vrouw tijdens de zwangerschap.

Osteopathie bij kinderen

Osteopathie bij baby’s

Een kind dat geboren wordt ondergaat het zogenaamde geboortetrauma waarbij een enorme druk op de schedel uitgeoefend wordt. Dit kan later een voorkeurshouding van het hoofd geven of een afvlakking van de schedel met als gevolg huilbaby’s met reflux, darmkrampen, constipatie of diarree, slaapmoeilijkheden, steeds terugkerende oorontstekingen. Ook kinderen die met een keizersnede geboren worden kunnen later darmproblemen krijgen doordat tijdens de geboorte geen darmflora via de vagina van de moeder wordt opgenomen en alle darmflora zelf moet ontwikkelen. Heeft de baby daarbij een blokkade in de nek (door bv. een foute positie in de baarmoeder of doordat de navelstreng rond het nekje zat) dan krijgen de darmen minder doorbloeding en minder zenuwprikkeling met krampen tot gevolg. Baby’s en kleine kinderen reageren goed en snel op osteopathie. Er worden zachte mobiliserende technieken gebruikt. Sommige kinderen worden heel rustig, anderen huilen tijdens de behandeling. Dit komt doordat de weefsels ontspannen en de prikkels naar de hersenen veranderen en het kind hierop reageert.

Osteopathie en sport

Als sporter, zowel professioneel als recreatief, wordt het lichaam soms tot het uiterste gedreven. Om te vermijden dat het lichaam te veel belast wordt en op die manier blessures ontwikkelt, kan osteopathie helpen het lichaam in evenwicht te houden, de kans op letsels te minimaliseren en de sportprestaties ondersteunen. Het volledige lichaam wordt mechanisch onderzocht op risicofactoren voor blessures en bewegingsverliezen worden oorzakelijk behandeld per individuele sporter. Een osteopathisch consult kan preventief maar zeker ook bij acute en/of recidiverende sportletsels.

Consultatie

Een osteopathische behandeling kan zonder verwijzing van de huisarts. Consultaties zijn steeds op afspraak en kunnen telefonisch of per mail gemaakt worden.

Kaart
Sluit
Kaart
Sluit